Otsing
Millal on juustu küpsusaste noor, küps või vana?
25. veebruar 2020
Juustu küpsusaste sõltub enamasti juustu valmimise ajast, üldreeglina on nii:
1) Noor (Hollandi keeles: Jong)
- Vanus: 1–2 kuud
- Maitse: väga pehme, kreemine, õrnalt magus, kergesti sulav.
2) Poolküps (Hollandi keeles: Jong Belegen)
- Vanus: 2–4 kuud
- Maitse: veidi sügavam, kergelt pähkline, endiselt pehme.
3) Küps (Hollandi keeles: Belegen)
- Vanus: 4–6 kuud
- Maitse: tasakaalus, juba märgatav gouda sügavus.
4) Täisküps (Hollandi keeles: Extra Belegen)
- Vanus: 7–9 kuud
- Maitse: tugevam, kuivem, intensiivsem, rohkem karakterit.
5) Vana (Hollandi keeles: Oud)
- Vanus: 10–12 kuud
- Maitse: intensiivne, karamelline, kristallidega (käärituskristallid).
6) Ekstra vana (Hollandi keeles: Extra Oud)
- Vanus: 12–18 kuud
- Maitse: kõva, teravam, kristallid selgelt tuntavad.
7) Üleküpsenud (Hollandi keeles: Overjarig)
- Vanus: 18–24 kuud
- Maitse: väga intensiivne, sügav karamell, pähklisus.
8) Ultraküps (Hollandi keeles: Ultra Oud)
- Vanus: 24–36+ kuud
- Maitse: väga kõva, murenev, tugevalt karamellistunud, kontsentreeritud soolasus ja kristallid.
Lisaks sõltub juustu maitse intensiivsus ja küpsusaste ka juustu säilitamise tingimustest. Näiteks hoides juustu soojas keskkonnas, küpseb see kiiremini ning vastupidi, säilitades juustu jahedas, selle küpsemisprotsessid aeglustuvad või peatuvad.